Renovace starého nábytku svépomocí (využijte výhody pískování dřeva)

Našli jste na půdě truhlici a rozhodli jste se jí vtisknout novou tvář? Nebo chcete, aby byly vaše židle zase ve formě? Pokud byste rádi provedli renovaci rychle a efektivně, zkuste začít pískováním dřeva. Ušetříte moře času, neztratíte nervy a výsledek je parádní.

Obsah článku
Vhodné pískovačky na renovace
Zobrazit
Vhodná abraziva na renovace
Zobrazit
 

Internet se jenom hemží zaručenými postupy na renovaci starého nábytku. Vesměs jsou všechny stejné. A to je ta chyba. Je jasné, že musíte začít s tím, že ze židle, nebo komody dostanete starou barvu, nebo jenom „zašlost“ zaviněnou klimatickými vlivy a časem.

Obvykle vám poradí, abyste na restaurování nábytku použili mechanické odstranění zašlých nátěrů či nečistot truhlářskou škrabkou, špachtlí, ocelovým kartáčem, nebo nějakou bruskou se speciálním kotoučem.

Není to špatně, ale renovovat starý nábytek tímto způsobem je značně zdlouhavé a neúčinné. Představte si, kolik záhybů a rohů najdete na staré komodě – tam se jednoduše kartáčem, ani škrabkou nedostanete.

Odstranění starých barev horkovzdušnou pistolí či chemicky přípravky na odstraňování nátěrů je o něco efektivnější, ale přesto nedosáhnete takových výsledků, jako metodou pískování dřeva.

ukázka-dreva-pred-po-pískování

Proč při renovaci starého nábytku sáhnout zrovna po pískovačce?

Pískování dřeva je velice šetrné k tryskanému povrchu. Na rozdíl od broušení elektrickými nástroji, nebo chemického odstraňování nečistot a barev, pískování neznehodnocuje dřevo a naopak ještě podpoří jeho přirozené vlastnosti a vzhled.

Dobře vybrané abrazivo (tryskací materiál) totiž funguje výběrově: Tvrdé části dřeva pouze jemně vyčistí, kdežto z měkčích obrousí nečistoty a nánosy. K tomu připočtěte, že ruční pistolí s trysku se výborně manipuluje a tryskací materiál se dostane do každé malé skulinky a záhybu.

Návod na renovaci starého nábytku svépomocí

  1. Renovovaný nábytek řádně očistěte

Než začnete s čímkoliv, nábytek dokonale očistěte. Nejdříve suchým hadrem od prachu, pavučin a větších nečistot. Pak použijte vlažnou vodu s octem, nebo s trochou mýdla, a pečlivě svůj kousek umyjte. Nechce ho řádně vyschnout.

  1. Pískování dřeva – odstranění barvy, nánosů i čištění

Na tu nejtěžší práci teď máte šikovného pomocníka – pískovačku. Vyzkoušejte si nejdřív na vzorku dřeva, z jaké vzdálenosti pískovat. Zjistíte na konkrétním kusu nábytku, jak se co nejúčinněji zbavit zašlosti, barev a nečistot. Uvidíte, že vám práce půjde od ruky a bude vás to bavit a povrch se krásně sjednotí.

  1. Zbavte se nerovností

Okoukněte nábytek, jestli mu někde něco nechybí. Myslíme tím velké nerovnosti na povrchu jako díry a trhliny. Pokud nějaké najdete, zatmelte je. Jestli se je nevyplatí zarovnávat, zkuste raději vyměnit celý díl.

  1. Finální povrchová úprava – nátěr

Nejdříve použijte speciální ošetřující přípravek proti plísním a parazitům. Jistota je jistota. Po vyschnutí použijte nátěr, který se vám líbí. Jedním z nejpoužívanějších je přírodní odstín laku či mořidla, které zachovávají přirozenou strukturu dřeva.

TIP: Vyrobte si nátěr doma. Málo znehodnocené povrchy můžete oživit i smícháním olivového oleje, červeného vína a octa. Nebo použijte klasickou kalafunu rozpuštěnou v lihu.

Videoukázka pískování nábytku v praxi

Doporučené produkty na dřevo

Doporučené pískovačky

Mnoho kutilů se mylně domnívá, že koupit mobilní pískovačku řádně provětrá peněženku. Je pravda, že profesionální pískovačka není levná záležitost (ta se hodí spíše na větší plochy, například při renovaci dřevostaveb). Nebo jiných větších dřevěných předmětů či ploch, o čemž jsem psali v článku o všeobecném pískování dřeva.

Pro drobnou renovaci vám však stačí hobby mobilní pískovačka, kterou pořídíte od 5 tisíc. Výkon zcela dostačuje drobným pracím, jako je očištění židle, opískování staré barvy z truhly apod. Je pravda, že k pískovačce potřebujete ještě kompresor.

Mobilní pískovačka SB10 Mobilní pískovačka
SB 10
Hobby pískovačka: Objem 36 L Koupit
Tryskací set BlastRazor Z-50 RCS Tryskací set BlastRazor
Z-50 RCS
Profi pískovačka: Objem 50 L Koupit
Tryskací set BlastRazor Z-100 RCS Tryskací set BlastRazor
Z-100 RCS
Profi pískovačka: Objem 100 L Koupit

Doporučená abraziva

Výhodou je, že k renovaci starého nábytku pískováním můžete použitý dostupný přírodní granát. Pro nejjemnější práce, jako je restaurování, se hodí jedlá soda.

Sod bicarbona aabrazivo Jedlá soda Jemné pískování Koupit
Přírodní granát abrazivo Přírodní granátHrubší pískování Koupit

Ukázka renovovaného nábytku pískováním

piskovani_dreveneho_nabytku

Ukázka renovovaného nábytku pískováním před (nahoře) a po pískování (dole)