Pískování a povrchová úprava cihel (Kompletní průvodce)

Potřebujete renovovat cihlové zdivo bez námahy, rychle a efektivně? Zapomeňte na čištení nebo drhnutí ocelovým kartáčem, kterým se spíše umoříte. Vynechte také kotouč do vrtačky, nímž cihly spíše „spálíte“ a zničíte. Využijte výhody čištění nových i starých cihel pískováním.

Obsah článku
Vhodné pískovačky na cihly
Zobrazit
Vhodná abraziva na cihly
Zobrazit
 

Představte si, že potřebujete očistit cihlové zdivo v jedné velké místnosti (v interiéru), nebo u venkovní zdi. To může být klidně plocha i 40 m2. Teď si vezměte do ruky ocelový kartáč a „pohrajte“ si s jedním metrem čtverečním.

Šlo by to i kotoučem do vrtačky, nebo do úhlové brusky. Efektivita práce se trochu zvýší, ale nečekejte valný výsledek: Nastavení správných otáček, abyste cihly nespálili, není jednoduché a těžko docílíte toho, abyste na celé ploše dokázali na zdivo působit stejnou silou – tady přitlačíte méně, támhle více a v nejhorším případě můžete cihly i nenávratně poničit.

Pokud toužíte po skutečně dobře vypadajícím povrchu zdiva, který je jednolitý, rovnoměrně očištěný a bez poškození, využijte čištění pískováním.

pískování-cihlové-zdiUkázka pískované zdi – před a po tryskání

Čištění cihlového zdiva pískováním je totiž oproti jiným postupům velice jednoduché, účinné a rychlé. Žádnou jinou technologií nedocílíte tak jednotného povrchu, který pak vypadá, jako by bylo zdivo úplně nové.

Výběr vhodné pískovačky a abraziva na kameny

Doporučené pískovačky

Vzhledem k tomu, že při renovaci starého cihlového zdiva obvykle potřebuje pískovat rozsáhlejší plochy, sáhněte pro profesionální mobilní pískovačce. Hobby pískovačky jsou sice levnější, ale s nižším výkonem byste denně zvládli pouze pár metrů čtverečních zdiva a nedosáhli byste tak perfektních výsledků.

Tryskací set BlastRazor Z-50 RCS Tryskací set BlastRazor
Z-50 RCS
Profesionální mobilní pískovačka.
Objem: 50 L
(práší)
Zobrazit
Tryskací set BlastRazor Z-100 RCS Tryskací set BlastRazor
Z-100 RCS
Profesionální mobilní pískovačka.
Objem: 100 L
(práší)
Zobrazit
Tryskací zařízení s odsáváním - profi - BRS-3 a BRS-5 Tryskací zařízení s odsáváním BRS-3 a BRS-5Profesionální mobilní pískovačka.
Objem: 25-50 L
(nepráší)
Zobrazit

Doporučená abraziva

Z abrazivních materiálů je k pískování cihel ideální vybrat buď měděnou strusku, nebo přírodní granát, který je skvělým tryskacím materiálem a upotřebíte ho také při tryskání kovů, pískování dřeva i při odstraňování grafity.

Přírodní granát abrazivo Přírodní granát Zobrazit
"Měděná Měděná struska Zobrazit

Postup při pískování cihel, krok za krokem

  1. Odležení cihlového zdiva, pokud je nové
    Pokud se jedná o „čerstvé“ zdivo, počkejte, až malta vytvrdne. Cihly by měly být před čištěním úplně suché a minimálně 7 dní „staré“. Ideální je však počkat 14 dní, kdy bude cihlové zdivo jednoznačně připravené.
  2. Odstranění velkých částic a nečistot
    Snažte se pečlivě odstranit všechny velké kusy malty a další nečistoty před samotným čištěním cihel. Použijte zednické kladívko, nebo škrabku. Toto „předčištění“ je velice důležité, protože během tryskání by čištění cihle nebylo tak účinné.
  3. Ochrana okolních předmětů
    Zajistěte dostatečnou ochranu všech povrchů a předmětů kolem zdiva, které nechcete pískovat. Zakryjte okna a dveře, abyste je během tryskání cihel trvale nepoškodili. Schovejte také části zdiva, které nechcete pískovat.
  4. Zkušební čištění cihel
    Když jsou všechny plochy připraveny k tryskání cihel, zahajte první zkušební pískování – čištění. Na vzorku zdiva si vyzkoušíte, z jaké vzdálenosti tryskat, do jaké míry abrazivo nečistoty odstraní.
  5. „Ostré“ pískování cihel
    Teď už máte všechny povrchy připravené a vyzkoušeli jste si, jak pískování cihel funguje. Můžete se pustit do „ostrého“ čištění cihel.

Ukázka pískování cihlové zdi v praxi