Renovace disků a alu kol pískováním (postup a důležité tipy)

Pískování disků patří k nejčastěji poptávaným úkonům. Jak probíhá tryskání disků, co vše je k tomu zapotřebí a kolik to stojí? To vše se dozvíte v našem článku.

Obsah článku
Vhodné pískovačky na renovace
Zobrazit
Vhodná abraziva na renovace
Zobrazit
 

pískování-alu-disků-pred-po

Jakou pískovačku zvolit

Nejvhodnější pro pískování disků je profesionální zařízení vzhledem k tomu, že konstrukční díly bývají často pokryty nánosem rzi nebo odolných barev. Hobby pískovačku použít lze rovněž, celý postup bude ale náročnější a bude trvat mnohem déle. Je to způsobeno nižší výkonností hobby zařízení i užší tryskou.Hobby pískovačka navíc pracuje s nižším tlakem. Vyšší tlak abraziva je v tomto případě rovněž vhodný pro zvýšení účinnosti, musíme ale dbát na to, že tryskané díly se mohou při příliš velkém tlaku poškodit, zdeformují se nebo dojde k výraznějšímu úběru materiálu (tj. disku kola).

Čím tryskat:

Pro jemnou renovaci povrchu je vhodná skleněná drť, pro odstranění silnějších nánosů lze použít korund. Pokud budeme brát v potaz zejména ekonomické hledisko, tak se nám pro tryskání nejvíce vyplatí použití křemičitého písku. V takovém případě ale musíme počítat s tím, že písek obsahuje železo. To může zapříčinit rychlejší reznutí alu disku. Křemičitý písek je sice také nejlevnější, současně ale vykazuje nejmenší účinnost. Vhodným abrazivem je také přírodní granát či ocelová drť. U hliníkových disků dosáhneme dobrých výsledků s balotinou.

Doporučené produkty na utodíly a disky

Pískovací zařízení vhodné k tryskání disků + vhodná abraziva:

  • Pískovačka SB10 - jednoduchá mobilní pískovačka s nižším výkonem, vhodným abrazivem je písek, drcené sklo.
  • Tryskací box tlakový - účinný profi model, použitelné abrazivo korund.
  • Tlaková mobilní pískovačka 100RCS - vysokovýkonné zařízení, vhodné pro libovolné abrazivo (korund atd.).

Doporučené pískovačky

MObilní pískovačka SB10 Mobilní pískovačka
SB 10
Koupit
Tryskací set BlastRazor Z-100 RCS Tryskací set BlastRazor
Z-100 RCS
Koupit
Tlakový tryskací box ECO Tlakový tryskací box
ECO
Koupit

Doporučená abraziva

Drcené sklo abrazivo Drcené sklo Koupit
Korund hnědý abrazivo Hnědý korund Koupit

Nejběžnější typy disků kol

V praxi se většina motoristů rozhoduje mezi klasickými ocelovými disky a alu disky. Podstatné je zejména to, aby byly zakoupené disky skutečně tím, za co se vydávají. Na tomto místě je nezbytné důrazně upozornit na levné (a vysoce nekvalitní) disky zejména asijské výroby. Máte-li tak k dispozici původní originální disky, zvažte jejich renovaci. Ve výsledku se může jednat o ekonomičtější postup, než nákup nových disků nižší kvality, a tedy i nižší výdrže.Na renovovaném disku může barva vydržet déle než původní. Nutné je dát si pozor na to, aby nedošlo k úbytku materiálu disku, jinak bude obtížné disk správně vyvážit.

Kdy tryskat disky

Disky kol se postupem času opotřebovávají a bývají na nich patrny drobné škrábance, zoxidování od soli či jiná poškození. Opravou těchto vad účinně zamezíme tomu, aby se kola ničila dále. Renovací můžeme také kolům vrátit původní vzhled, neboť obnovíme ztracený lesk a odstraníme rez. Stejně tak z nich odstraníme původní nátěr, chceme-li aplikovat barvu novou. A právě k tomuto všemu nám může pomoci pískování. Tento postup ale není univerzálně nejvhodnější.

V případě velmi malých poškození je potřeba použít spíše smirkový papír. Nemá opodstatnění otryskávat kompletně celý disk. Tryskání by totiž znamenalo výraznější úběr materiálu, a tedy celkové ztenčení disku. Se smirkovým papírem můžeme snáze opravit jen bodově poškozené místo.

Pískovat můžeme, jestliže k tomu máme potřebné vybavení, to znamená pískovačku i vhodné abrazivo, sami.

  1. Poškrábané alu disky jsou poměrně běžným problémem mnoha motoristů. S autem kvůli opravě nemusíte hned do servisu, celý postup zvládnete sami. Nejprve je potřeba dokonale odstranit otryskáním vrstvu starého nátěru. K tomuto účelu lze použít i brusný papír, nicméně celý postup je znatelně pomalejší.
  2. Před opravou škrábanců a různých dalších poškození je nutné povrch důkladně odmastit. Nejvhodnější je použití technického benzínu. K zacelení rýh a jiných hlubších defektů použijeme speciální alu tmel.
  3. Po zarovnání povrchu (aby nám později na laku po tmelu nevynikaly nerovnosti) aplikujeme plnič a barvu. Nátěr zopakujeme v několika vrstvách, přičemž jednotlivé vrstvy musejí být tenké, jinak bude barva téct. K zafixování slouží bezbarvý lak.

Jak renovovat ocelové disky - návod:

U renovace klasických ocelových disků se postupuje obdobně jako u alu disku. Nejprve je zapotřebí odstranit nečistotu, rez a nánosy staré barvy. Tryskání patří k nejúčinnějším metodám. Zároveň totiž povrch i zdrsní, což zajistí následnou lepší přilnavost barvy.

Disky posléze důkladně dočistíme proudem tlakového vzduchu. Posléze můžeme aplikovat antikorozní nátěr. Jestliže je nutné disky zrenovovat, musíme na povrch nanést vrstvu plniče. Jakmile zaschne, optimální je ještě disky přebrousit vodním papírem 400 a 1000. Díky tomu snížíme při práci prašnost. Zároveň tento papír nebrousí, ale leští. Posledním krokem je aplikování finální vrstvy barvy.

VÍCE NÁVODŮ: Mnoho dalších videonávodů, tipů a triků naleznete na youtube.

Ukázky pískování disků z praxe

Na čem závisí cena profesionálního postupu a na kolik vyjde domácí renovace

Primárně se cena určuje podle rozsahu a náročnosti práce. To znamená, jestli chceme renovovat pouze čelní stranu a jak moc jsou disky členité. Rovněž je podstatné, z jakého materiálu jsou vyrobeny. Orientačně lze říci, že u běžných ocelových disků se ceny pohybují cca kolem 250 Kč za kus. Alu disky jsou zhruba o 100 Kč dražší.

V domácích podmínkách je nutné uvažovat vyšší ceny tryskání. Jednoduchá mobilní pískovačka SB10 vychází na necelých 5 000 Kč, profi zařízení však vychází násobně dráž, cca kolem 50 000 Kč. Nejmenší velikost balení (tedy 10 kg) křemičitého písku, pokud budeme uvažovat nejlevnější abrazivum, vyjde na cca 50 Kč. Tryskání tak patří k finančně náročnějším metodám opravy disků.

Alternativou, jestliže si nechceme pískovačku kupovat, může být její půjčení. To vychází v rozpětí 1 200 až 1 600 Kč za den, a to za profi zařízení. Koupit si samozřejmě musíme i v tomto případě rovněž abrazivo.

Orientační přehled cen tryskání

Koupě hobby pískovačky
5 000 Kč
Koupě profi pískovačky
30 000 až 60 000 Kč
Zapůjčení pískovačky na den
1 200 až 1600 Kč
Odborná renovace
250 až 2000 Kč/ks