Jak rýt do kamene? Prozradíme vám postup i triky, jak na to (nápisy a obrazce)

Jestliže přemýšlíte, jak a čím vyrýt písmo nebo obrazec do tvrdého kamene typu žula či mramor, jste tady správně. Nejčastěji je potřeba tryskat písmo do náhrobního kamene, což nalezne uplatnění v pohřebnictví a kamenictví. Víme jaké metody se používají, co k tomu budete potřebovat, dáme vám konkrétní tipy pro výběr potřebného vybavení i podrobný návod, jak na to.

Obsah článku
Vhodné pískovačky na rytí
Zobrazit
Vhodná abraziva na rytí do kamene
Zobrazit
 

3 metody jak udělat nápis do kamene

Na náhrobní kámen se vyrývá nejen písmo, ale i symboly a motivy. Pro rytí do kamene se používají tyto 3 metody:

Tesání

Tesání znamená ruční vysekávání jednotlivých písmen, symbolů a motivů do kamene. Jde o náročnou ruční práci s dlátem a kladivem (sekání do kamene). Tato metoda je sice velmi zdlouhavá, ale vznikne přirozeně výrazný kontrast vytesaného písma. S metodou tesání můžete měnit hloubku rytí a proto se taky hodí pro detailní práci.

Gravírování

Gravírování laserovým přístrojem umožňuje velmi jemné rytí detailní grafiky a fotografie. Je tudíž ideální pro tmavé odstíny kamene. Nevýhodou této metody je, že s ním nelze provádět hluboké rytí.

TIP: Pokud máte světlý kámen, vyplňte gravuru barvou.

Tryskání nebo-li pískování

Tryskání neboli pískování, je dnes nejpoužívanější metoda pro rytí nápisů a symbolů. Je velmi přesné, rychlé a efektivní. Tryskáním je vytvoříte nápis mnohem rychleji, než ručním tesáním a stále se zachová vysoká kvalita provedené práce. Provádí se pískovacím strojem, který tryská abrazivní částice pod vysokým tlakem proti povrchu a přes šablonu vyrývá písmo do kamene. Výhodou této metody je, že pokud budete potřebovat později do kamene něco navíc připsat (například další jméno na náhrobní desku), můžete v práci pokračovat a provedení, včetně kvality bude stejné, jako u již napsaného textu. Nevýhodou je, že nejdou udělat velmi jemné detaily.

Ryti-napisu-do-kameneUkázka pískování nápisu do kamene (Zdroj: http://www.setinstonesigns.com/Natural-Rock—Bolder-Gallery.html)

Každá z metod má své využití a můžou se navzájem kombinovat. Všechny jsou vhodné pro různé druhy přírodního kamene používaného pro náhrobky a pamětní desky, jako je žula nebo mramor. V tomto článku vám více představíme proces tryskání neboli pískování.

K vyrytí nápisu pomocí tryskání budete potřebovat:

Vhodné pískovačky na rytí do kamene

V první řadě je potřeba mít tryskací zařízení neboli pískovačku. Výhodou je, že nepotřebujete mít extra drahou. Stačí vám naše mobilní pískováčka s odsáváním SB 28, která už v sobě má zabudované odsávání, a tudíž se u práce skoro nepráší. Samozřejmě je možné pracovat i s hobby pískovačkou bez odsávání, jen je potřeba počítat s velkým množstvím prachu okolo.

Mobilní pískovačka SB20 Mobilní pískovačka
SB 20
Práší Koupit
Mobilní pískovačka SB28 Mobilní pískovačka
SB 28
Nepráší Koupit

Vhodná abraziva na rytí do kamene

Další neméně důležitou věcí je mít materiál na pískování. Jestliže budete tryskat nápis do kamene, nejvíce se vám oplatí korund hnědý s frakcí F40. Má specifickou tvrdost, která zaručuje dlouhou životnost abraziva i při tisících cyklech pískování. A to jednoduše znamená, že vám vydrží déle a ušetříte tím pádem peníze.

Dále je možné použít i jiné abrazivo, které je zároveň levnější. Například při volném tryskání se skvěle hodí přírodní granát či drcené sklo.

Korund hnědý abrazivo Hnědý korund Zobrazit
Přírodní granát abrazivo Přírodní granát Zobrazit
Drcené sklo abrazivo Drcené sklo Zobrazit

Kompresor

Aby vám pískovací zařízení fungovalo, je potřeba k němu připojit kompresor. Čím výkonnější, tím bude práce rychleji hotová. Pro představu tryskání nápisu do žulového kamene se spotřebou vzduchu 1000 l / minutu, budete mít práci hotovou za 5 minut. Na druhou stranu s o polovinou nižší spotřebou vzduchu tj. 500 l / minutu, vám práce potrvá přibližně hodinu.

Kámen – nejlepší kámen je žulový

Nejčastěji se volí kámen žula nebo mramor hlavně kvůli své tvrdosti. Pro dosažení co nejvyššího kontrastu rytiny se obvykle povrch kamene leští. Leštěním nejen vynikne krása přírodního kamene, ale kromě lesku získá i tmavší odstín. V místě tryskání naopak dochází k zesvětlení a zmatnění. Matný tryskaný nápis pak lépe kontrastuje s okolní plochou.

Šablona na pískování

piskovaci-sablonaNa závěr je potřeba mít šablonu, podle které budete tryskat například nápis do náhrobního kamene. Ideální je mít plastovou šablonu, protože vydrží samotný proces tryskání. Ať se vám pískováním šablona nezničí, používejte tlak maximálně 7 barů.

Výroba šablony na pískování

Šablonu pro pískování si můžete vyrobit sami anebo si ji nechat zhotovit. Tuto službu najdete např. v grafických studiích či reklamních agenturách.

Rozhodnete-li se pro vlastní výrobu šablony, budete potřebovat:

    • vektorový grafický program,
    • pískovací fólii,
    • tiskárnu nebo řezací plotr.

3 kroky jak vyrobit šablonu na pískování

  1. Šablonu s písmem či motivem nejdříve navrhněte a vytvořte ve vektorovém grafickém programu, jako je například Adobe Illustrator. Při tvorbě šablony si dejte pozor, ať je zachována jednoduchá linie písma i motivu, protože pískováním nelze vyrýt velmi malé detaily. Pomocnou rukou vám může být internet, kde najdete ke stažení spoustu fontů a symbolů.
  2. Následně návrh přeneste na odolnou pískovací fólii. Pískovací fólií i ostatní potřebné pomůcky pro šablony, lze koupit v prodejnách a e-shopech specializovaných na hřbitovní architekturu a pro kameníky, popřípadě v prodejnách materiálů pro výrobu reklamy (http://material.refo.cz).
  3. A na závěr strojově, pomocí řezacího plotru, vyřežte motiv.

Pískování do žulového kamene či mramoru může být snadné, pokud víte jak na to. Na závěr jsme pro vás sepsali přesný návod, aby to zvládl opravdu každý.

7 kroků jak pískovat do kamene – krok za krokem

  1. Používejte při práci ochranné brýle a dýchací masku proti vdechování prachu.
  2. Než začnete pracovat, vyklepejte si filtr. Díky tomu bude mít odsávání nejvyšší účinnost.
  3. Připravte si všechny potřebné věci k pískování vč. kamene a plastové šablony.
  4. Nalepte šablonu na kámen a ujistěte se, že drží.
  5. Začněte tryskat. Pamatujte, čím hlouběji se nápis vyryje, tím líp název vypadá.
  6. Koukněte se na vaše dílo z různých úhlů a nápis popřípadě upravte.
  7. Ukliďte náčiní a je to.

Ukázka celého procesu pískování nápisu

Celý proces od tisku šablony, přes tryskání až po finální úpravy, můžete vidět v osmi minutovém videu:

TIP: Pro pískování nápisů a motivů se dá použít žulový nebo jiný přírodní kámen jakékoliv barvy. Pokud ale budete pískovat velmi světlý druh žuly, budete muset nápis opatřit barvou, zlacením nebo stříbřením. Stejně tak pokud bude kámen velmi zrnitý, budete muset kontrast zvýraznit.