Renovace a číštění autodílů pískováním (postup a důležité tipy)

V tomto článků vás naučíme, jak tryskáním efektivně očistit rezavé pružiny, alu disky zaneřáděné od soli a brzd nebo zašlé součástky jinak nablýskaného motoru. Poradíme, jaké tryskací zařízení a jaké abrazivo vybrat a které ochranné pomůcky jsou nezbytné pro bezpečné tryskání.

Chcete-li si dát vaše auto „do pucu“, občas se v garáži najde práce, na kterou čistící prostředky a silné paže prostě nestačí. V tom případě přichází na pomoc velmi účinná metoda tryskání, se kterou odstraníte starou barvu, rez i minerální nánosy bez velké námahy a bez poškození materiálu, i když je to třeba plast. A dokonce můžete vyhladit nerovnosti i u tvrdých kovů.

Obsah článku
Vhodné pískovačky na autodíly
Zobrazit
Vhodná abraziva na autodíly
Zobrazit
 

cisteni-autodilu-piskovanim

Ukázka pískovaného dílu (vlevo opískovaný stav, vpravo původní stav)

Jak na to? Začínáme pískovat

Tryskání neboli pískování umí velmi účinně odstranit starou barvu i rez a vrátit lesk zašlému kovu. Neumí však odstraňovat mastnoty. Proto je velice důležité před začátkem pískování očistit díly od oleje, všeho mastného a lepivého odmašťovacím prostředkem nebo technickým benzínem.

Čerstvě opracovaný kovový povrch není nijak chráněn a je citlivý na vznik bleskové koroze. Ta vzniká velmi rychle po tryskání vlivem vlhkosti okolního vzduchu.

Tipy, jak předejít korozi po tryskání:

  • Nepracujte při deštivém počasí a pokud je vlhkost vzduchu vyšší než 75%,
  • používejte při tryskání odlučovače vody,
  • používejte dokonale suché a čisté abrazivo,
  • přidejte do tryskací směsi inhibitor koroze a
  • opatřete povrch co nejdříve po tryskání ochranným nátěrem.

Platí, že čím měkčí je materiál, který chcete pískovat, tím citlivější práci vyžaduje. Doporučujeme:

  • Nejdříve si vyzkoušejte nastavení tlaku i druh abraziva na té části dílu, která nebude viditelná.
  • Začněte tryskat při nižším tlaku a postupně ho zvyšujte.
  • Na měkčí materiály použijte lehčí abrazivo.
  • Myslete na to, že těžká abraziva často zanechávají drsnější povrch.

Chcete-li, aby vám šla práce rychle a tryskání bylo efektivní:

  • Tryskejte na povrch pod úhlem, ne kolmo.
  • Zvolte co největší možný průměr trysky, s ohledem na výkon vašeho kompresoru a velikost vzduchové hadice.
  • Dávkujte abrazivo při tryskání v přiměřeném množství, příliš mnoho abraziva v trysce může být kontraproduktivní.
  • Zvolte nejtvrdší možné abrazivo s ohledem na materiál, který budete čistit a na požadovaný výsledek.

Jaké abrazivo zvolit?

Výběr abraziva se odvíjí především od materiálu, který budete čistit. Abraziva se liší hlavně tvrdostí a velikostí zrna. Některá abraziva se dají recyklovat a slouží pro mnoho použití, jiná se rozpadnou po prvním tryskání. Některá abraziva jsou ekologická, jiná méně a křemičitý písek může dokonce způsobit vážné dýchací onemocnění.

Příklad použití různých druhů abraziva:

Pískování-železa-podle-abraziva

Plastové abrazivo a drcené ořechové skořápky

mají velmi podobný efekt. Obojí je velmi šetrné k materiálu, odstraní barvu a menší vady bez narušení povrchu, nejsou ale dostatečně drsné k odstranění veškeré rzi. Jsou vhodné k šetrnému odstranění laku a na plastové části auta.Ořechové skořápky jsou ekologické, proto jsou vhodné pro tryskání venku, vydrží však pouze jedno použití. Plastové abrazivo má vysokou životnost, dá se opakovaně používat a je proto velmi vhodné do tryskacích kabin.

Balotina

jsou skleněné mikrokuličky, abrazivo dostatečně jemné a zároveň účinné k odstranění povrchové rzi a vyhlazení povrchu. Dokáže povrch sjednotit, neumí však odstranit hloubkovou korozi. Hodí se výborně pro čištění a leštění nerezových a hliníkových dílů a disků.

Korund

je tvrdé umělé minerální abrazivo, které si hravě a velice rychle poradí s odstraněním veškeré rzi a barvy, vyhladí škrábance a rýhy a zanechá hrubý povrch, vhodný k nanášení barvy. Je vysoce odolný a recyklovatelný a proto velmi vhodný do tryskacích kabin.

Přírodní granát

Má podobný efekt jako korund a je ekologický. Je také recyklovatelný a vhodný do tryskacích kabin. Korund nebo přírodní granát jsou nejlepší volbou pro opravu koroze na autě.

Soda bicarbona

nepoškozuje materiál, je ekologická a hodí se nejlépe pro jemné pískování na hliníkové díly, disky kol a chromové plasty.

Jakou pískovačku na čištění dílů vybrat?

Při výběru správné pískováčky pro vaše účely jsou zcela zásadní dvě otázky:

  • Nejdříve si vyzkoušejte nastavení tlaku i druh abraziva na té části dílu, která nebude viditelná.
  • Jak velké části budete pískovat?
  • Jak často budete pískovačku využívat?

Jestliže čas a rychlost pro vás není prioritou, budete chtít pískovačku využít jen občas doma v garáži a třeba také pro další domácí projekty, pak vám dobře poslouží mobilní hobby pískovačka. Zvládne většinu vašich projektů. Kvůli menšímu průměru trysky je však práce pomalá a ve srovnání s profi tryskacím zařízením neefektivní. Velkou výhodou je však její nízká pořizovací cena.

TIP: Ke každé pískovačce je také potřebný dostatečně výkonný kompresor.

Pro představu o rychlosti a účinnosti mobilní hobby pískováčky se podívejte na video:

Větší díly a koroze většího rozsahu

Pro náročnější používání v autodílnách či práci většího rozsahu pak doporučujeme profi mobilní tryskací zařízení. Hravě si poradí i s hloubkovou korozí nebo odolnějšími barvami. Hodí se pro opracování i velkých dílů a konstrukcí a k renovaci celého auta, včetně karoserie. Zvládne větší plochu rychleji. Profi pískovačky mají větší průměr trysky, než hobby zařízení. K tomu je potřeba i výkonnější kompresor. Rychlost práce při tryskání je pak tedy závislá na výkonu kompresoru a velikosti trysky.

U mobilních pískovaček je nezbytné používat při práci ochranné pomůcky. Jaké a proč si řekneme níže.

Menší díly

Budete-li tryskací zařízení využívat pro renovace pouze dílů a součástí aut a motorek, např. pro chladič, motor a podobně, nejvhodnější pro vás bude pískovací kabina. Pískovací kabiny či boxy mají nespornou výhodu v tom, že udržují okolní prostředí v čistotě, bez prachu, hodí se tedy do uzavřeného prostoru. Zároveň při tryskání v boxu dochází k rekuperaci abraziva, čímž se snižují provozní náklady. Kromě vysoce odolných rukavic, které jsou součástí kabiny, není třeba žádných jiných ochranných pomůcek. Tryskací boxy jsou však omezeny velikostí kabiny a proto přesně zjistěte, jak velké díly budete pískovat, abyste měli jistotu, že se vejdou do pískovací kabiny. Tryskací boxy jsou dostupné v několika velikostech.

Tryskání alu disků

Konkrétně pro renovaci alu disků a do autodílny pak doporučujeme tlakové tryskací boxy Contracor. Tlakové tryskací boxy jsou výkonnější a efektivnější, než injektorové kabiny. Poradí si i s hloubkovou korozí i vysoce odolnou práškovou barvou, která se používá na alu disky. Ohledně tématu pískování disků nám chodilo mnoho otázek. Připravili jsme pro vás tedy podrobný článek, kde získáte veškeré odpovědi.


pískování-alu-disků-pred-po

Doporučené produkty na utodíly a disky

Doporučené pískovačky

MObilní pískovačka SB10 Mobilní pískovačka
SB 10
Vhodná na menší díly a menší koroze Koupit
Tryskací set BlastRazor Z-100 RCS Tryskací set BlastRazor
Z-100 RCS
Vhodná na větší díly a rozsáhlejší koroze.Koupit
Tlakový tryskací box ECO Tlakový tryskací box
ECO
Vhodné na menší díly a disky (nižší náklady, nepraší) Koupit

Doporučená abraziva

Drcené ořechové skořápky abrazivo Drcené ořechové skořápkyVhodné na odstraní barvy a menších vad bez narušení povrchu Koupit
Balotina abrazivo BalotinaVhodné na odstranění povrchové rzi a vyhlazení povrchu Koupit
Korund hnědý abrazivo Hnědý korundVhodný na odstranění rzi a barvy nebo vyhlazení rýh (zanechává hrubý povrch) Koupit
Přírodní granát abrazivo Přírodní granátVhodné na opravu koroze na autě Koupit
Sod bicarbona aabrazivo Jedlá soda Vhodné na hliníkové díly, disky kol a chromové plasty Koupit

Nezapomínejte na bezpečnost

Při pískování vzniká jemný prach, který při vdechování může způsobit vážné dýchací potíže. Používejte proto ochranné pomůcky, jako je dýchací maska a ochranné brýle nebo kukla. Nezbytné jsou i pracovní rukavice a pracovní oděv. U tryskací kabiny však tyto pomůcky nepotřebujete. Více informací o bezpečném pískování naleznete v článku o bezpečnosti.

Zdroje

https://www.popularmechanics.com/cars/how-to/a9462/how-to-blast-your-car-parts-clean-15997905/