Renovace a čištění soch pískováním (Kompletní průvodce)

Pískovačky se dají využít mnoha způsoby, jedním z nich je i renovace či čištění uměleckých soch. Jak na to a jaké je nejšetrnější použití?

Výběr vhodné pískovačky a abraziva na sochy

Doporučené pískovačky

Na takto citlivé předměty jako jsou sochy, je vhodnoé využít nízkotlaké pískovačky, což bývají obecně hobby tryskací zařízení, která mají v tomto směru výhodu, neboť už z podstaty disponují nižším výkonem (například modely SB10, 20, 28).

Mobilní pískovačka SB10 Mobilní pískovačka
SB 10
Zobrazit
Mobilní pískovačka SB20 Mobilní pískovačka
SB 20
Koupit
Mobilní pískovačka SB28 Mobilní pískovačka
SB 28
Koupit

Doporučená abraziva

Vhodné jsou zejména ořechové skořápky, kukuřičná drť nebo plastové abrazivo. Křemičitý písek může při nevhodném použití způsobit poškození.

Drcené ořechové skořápky abrazivo Drcené ořechové skořápky Zobrazit
Plastové abrazivo Plastové abrazivo Zobrazit
Tryskání lze podobně využít i u dalších uměleckých předmětů, jako jsou pomníky, plastiky či kašny, dále staveb charakteru památkového nebo u pomníků.

Jaké výhody přináší tryskání soch?

Sochám lze navrátit původní vzhled bez poškození. Pískování je metodou univerzální, dostatečně šetrnou, která je zároveň velmi účinná. Pro kýžený efekt je nutné správně nastavit tlak. Pak můžeme tryskat i měkké povrchy nebo velmi staré předměty. Pro účely restaurátorství je vhodné použít nižší tlak a primárně jemná abraziva.

Zvolit lze také technologii vodního tryskání. Nesprávně provedené pískování nejen nemá adekvátní výsledek, ale negativně ovlivní celkovou životnost. Nešetrně očištěný předmět je mnohem citlivější na působení vnějších vlivů.