Pískování litiny a litinových radiátorů (Kompletní průvodce)

Litinové radiátory jsou stále běžnou součástí mnoha domácností hlavně ve starších bytech a panelových domech. Jejich renovace není nikterak náročná. Přehledný návod vám vysvětlí nejdůležitější body.

Obsah článku
Vhodné pískovačky na renovace
Zobrazit
Vhodná abraziva na renovace
Zobrazit
 

Proč tryskat litinové radiátory

Litinové radiátory mají své praktické výhody, charakterizuje je dlouhá životnost (může dosáhnout až 100 let) a značná tepelná úspornost. Řada lidí je v interiéru cíleně ponechává i z estetických důvodů.

V okamžiku, kdy nechceme radiátory vyměnit za novější ocelové, představuje pískování jednu z nejúčinnějších metod renovace. Tryskování vykazuje velmi dobrý poměr ceny a výsledku, tedy toho, jak bude radiátor po otryskání vypadat.

Výhody a nevýhody pískování litiny

Použití pískování přinese takřka dokonalý výsledek, kdy bude radiátor vypadat prakticky jako nový a výsledný nátěr dlouho vydrží. Nevýhodou je, že před opískováním je nutné radiátor demontovat, což navíc není vždy možné.

Renovace litinových radiátorů je možná i bez jakýchkoli zařízení pouze s použitím ocelového kartáče a smirkového papíru, avšak takovýto postup není příliš efektivní, neboť je časově náročný a velmi pracný.

Návod jak postupovat při renovaci litinových radiátorů a ostatních litinových předmětů

Před započetím veškerých renovačních prací je nutné nechat radiátor vždy vychladnout, proto je nejvhodnější pracovat v letním období.

Cílem je dokonalé odstranění starého nátěru a odstranění koroze. Před natíráním je nutné mít čistý kov a dokonale hladký povrch. Po opískování proto musíme povrch radiátorů ještě důkladně očistit kartáčkem.

Nezapomeneme, že před aplikací nátěru je nutné mít nejen povrch čistý, ale také zbavený veškeré mastnoty.

K natření je nutné použít speciální barvu na radiátor. Jsou především odolné vysokým teplotám (až do 100 °C) a nemají tak výrazný sklon ke žloutnutí. Z důvodu snazší manipulace s nimi je vhodné zvolit vodou ředitelné barvy.

Ukázka z praxe

Doporučené produkty na litinu

Doporučené pískovačky

Tryskací set BlastRazor Z-25 RCS Tryskací set BlastRazor
Z-25 RCS
Koupit
Tryskací set BlastRazor Z-100 RCS Tryskací set BlastRazor
Z-100 RCS
Koupit

Doporučená abraziva

Balotina abrazivo Balotina Koupit
Drcené sklo abrazivo Drcené sklo Koupit

Kolik stojí pískování radiátorů na zakázku

Jestliže nemáte k dispozici pískovací pistoli a nechcete radiátory renovovat sami, počítejte s tím, že se ceny profesionálního pískování orientačně pohybují na cca 130 Kč za 1 žebro.

Zdroje

https://baborad-malovani.blogspot.com/2013/04/natirame-litinovy-radiator.html https://www.idnes.cz/hobby/domov/nater-stareho-radiatoru.A120517_101339_hobby-domov_bma https://www.americandrystripping.com/what-to-know-when-restoring-old-radiators/